Кухонні сокири
Кухонна сокира або Клівер (CLEAVER) – володар великого плоского леза прямокутної форми. Клівера бувають різних форм і розмірів, залежно від традицій і призначення.
Це – найширший та найважчий ніж на кухні. Він буквально є перехідною формою від ножа до сокири. Іноді в клинку клівера є спеціальний отвір, що дозволяє повісити його на стіну або спеціальну вішалку, коли ніж не використовується.
Сікач використовується в основному для роботи з великими шматками сирого м'яса в процесі обробки або для поділу його на дрібніші порції перед приготуванням. Завдяки великій і важкій конструкції клівер може прорубати навіть товсту кістку. З огляду на його громіздкі розміри цей вид ножа не використовується для тонкої роботи в традиційній європейській кухні. Але, проте, клівер може стати в нагоді для подрібнення зубчиків часнику або імбиру на обробній дошці.