Шеф ножі
Шеф-ніж (CHEF'S KNIFE), який іноді ще називають кухарським ножем, має довге широке лезо з прямим лезом. Найширша частина його меч знаходиться в рукояті (це місце називається "п'ята"). Потім прямий меч плавно звужується до вістря.
Гостра, ріжуча частина клинка називається ріжучою кромкою або лезом. У європейського шеф-ножа лезо має легкий вигин. Воно ніби трохи опукле. Ця властивість дозволяє вмілим кухарям розгойдувати ніж на лезі назад і вперед і таким чином здійснювати ріжучі рухи. Це робить шеф-ніж практично ідеальним інструментом для нарізання великої кількості овочів та зелені.
Широка область п'яти дозволяє ножу витримувати в цьому місці значні навантаження і передавати на продукти, що розрізаються, значний тиск. Це дозволяє шеф-ножу впоратися навіть із дійсно твердими або великими продуктами. Ну а ту ж картоплю таким чином можна нарізати взагалі як завгодно.
Шеф-ніж – один із найуніверсальніших ножів на професійній кухні. Він дозволяє щодня нарізати просто жахливі кількості овочів, зелені, м'яса та інших продуктів. Втім, і на домашній кухні цей ніж може послужити добру службу!
Професіонали часто рекомендують розпочати закупівлю кухонного начиння саме з шеф-ножа. При цьому радять не заощаджувати на цій покупці. Вважається, що саме шеф-ніж має бути найдорожчим інструментом на кухні. Максимально якісним кухонним ножем. Кухонним ножем із найкращої сталі. На решті після цієї покупки можна вже злегка і заощадити (в межах розумного, звичайно).